Fietstips voor beginnende fietsers
Fietstip 1: Oefen de route
De eerste tip van onze fietstips is om de nieuwe route vooraf samen te oefenen met de kinderen en wijs onderweg op situaties die mogelijk gevaar kunnen opleveren. Vooral brugklassers en kinderen die naar een nieuwe school gaan, fietsen voor het eerst een nieuwe route.
Het is bij het oefenen goed om achter de kinderen te blijven fietsen zodat je ziet wat ze doen. Fiets de route daarom een paar keer samen en wijs onderweg op mogelijke gevaarlijke situaties. Nieuwe vriendjes en vriendinnetjes zijn al spannend genoeg.
Fietstip 2: Maak afspraak over mobielgebruik in het verkeer
Wanneer je je kind een mobiel geeft is het goed om afspraken te maken over het gebruik daarvan in het verkeer. Al fietsend appen of je telefoon vasthouden is sinds 1 juli 2019 verboden. Handsfree gebruik is wel toegestaan. Tip 2 van de fietstips is om goede afspraken te maken over telefoongebruik tijdens het fietsen.
Door het gebruiken van je telefoon in het verkeer ben je bijna een kwart van de rit met je ogen op je smartphone gericht en niet op de weg. Bellen tijdens het fietsen is ook een enorme afleider.
Door te luisteren naar muziek tijdens het fietsen maak je jezelf doof doordat je het verkeer om je heen niet hoort en niet waarneemt wanneer je een nieuwe song opzoekt. Het helpt enorm als ouders hierin het goede voorbeeld geven. Zowel op de fiets als in de auto.
Fietstip 3: Doe een fietscheck
Een veilige fiets is een eerste vereiste. De derde tip en dus de laatste van de fietstips: Doe een fietscheck! Werken de remmen nog goed? Is de hoogte van het zadel en het stuur nog steeds goed afgestemd op de groei van de kinderen.
Zit de krat of mand nog stevig vast op de fiets en zit het niet voor de voorlamp. En is de krat niet te zwaar beladen zodat je soepel kunt sturen? Je kunt de krat er natuurlijk ook gewoon afhalen en een fietstas of snelbinders gebruiken.
Waar let je op bij een fietscheck?
- Is de hoogte van het zadel en stuur goed afgestemd?
- Zitten kratten of manden stevig bevestigd?
- Kunnen de kinderen veilig fietsen en sturen door een eventuele mand?
- Doen de remmen en lichten het goed?
- Zijn de banden goed opgepompt?
Tips voor automobilisten
Houd je in het verkeer met één ding tegelijk bezig, dus focus op het verkeer. Maak geen gebruik van de telefoon tijdens het autorijden.
Vertrek op tijd. Door niet te hoeven haasten rijd je meer ontspannen en niet te snel. Let vooral ook op je snelheid in de bebouwde kom. Vooral daar kunnen schoolgaande kinderen onverwachtse slingerbewegingen maken. Kinderen naar school brengen? Laat de auto staan en kies voor de fiets!
Kinderfietsen van Gazelle
We hebben heel lang kinderfietsen gemaakt en we weten heel goed waar kinderfietsen aan moeten voldoen. Op dit moment maken en verkopen we geen kinderfietsen meer, maar ze kunnen nog bij een fietsenwinkel bij jou in de buurt te koop zijn.
De kleinste framemaat die wij verkopen is op dit moment 46. Deze framemaat is geschikt voor kinderen van een jaar of 12 of wanneer zij voor het eerste naar de middelbare school gaan. Dit noemen wij ook wel schoolfietsen. Bekijk bijvoorbeeld onze veilige en robuuste Esprit. Nu zelfs uit te breiden met een leuke voordrager, handig voor de schooltas. En we hebben ook een elektrische Esprit: Esprit HFB. Met voorwielmotor. Ben je nog sneller op school.
Of bekijk de PuurNL. Door de smalle voordrager kun je je schooltas meenemen en hem makkelijk in het fietsenrek op school zetten. Deze transportfiets is er in leuke kleurtjes, dus altijd wel een die bij je past.
Je kunt de framemaat voor je kind heel makkelijk berekenen op onze website. Vul de lengte in en bekijk welke framemaat erbij hoort. Je kunt dan ook direct alle fietsen zien die bij de juiste framemaat horen.