Veelgestelde vragen

Fietsen

Techniek

Wat is het MIK systeem op een Gazelle-fiets?

MIK staat voor Mounting Is Key. Dit is een bevestigingssysteem om accessoires, zoals een fietstas, op je fiets te bevestigen. Door dit systeem kun je binnen enkele seconde van accessoire wisselen op je Gazelle-fiets.

De MIK dragers van Gazelle zijn voorzien van een MIK-extrusieprofiel, zo kun je elke accessoire van elk merk die een MIK-adapterplaat hebben makkelijk op je fiets monteren.

Denk hierbij aan een fietstas, krat of (honden)mand. Na het bevestigen is je accessoire meteen vergrendeld. Ontgrendelen doe je met de universele MIK-stick.

Mijn anti-lek band is toch lek. Hoe kan dit?

De anti-lek bescherming op de banden van jouw fiets kan bestaan uit een speciaal profiel aan de buitenzijde, maar ook door het gebruik van een speciale binnenlaag en rubberkwaliteiten. Door deze banden zal het 'lekrijden' aanzienlijk gereduceerd worden. Toch kunnen spijkers en glas in speciale gevallen zo scherp zijn dat deze toch nog naar binnendringen.

Ook je bandenspanning is belangrijk. Bij de juiste spanning is de kans op lekrijden het kleinst.

Mag ik zelf onderhoud plegen aan de fiets?

Het demonteren en openen van elektronische onderdelen mag alleen door een erkende Gazelle-specialist gebeuren. Elke vorm van garantie en aansprakelijkheid vervalt als je hiervan afwijkt. Uiteraard kun je de normale mechanische onderhoudswerkzaamheden, conform de instructie in de algemene gebruikershandleiding van Gazelle, wel zelf uitvoeren.

Lees meer over het onderhoud aan je elektrische fiets.

Trapt de elektrische fiets zwaarder zonder ondersteuning?

Een elektrische fiets waarbij de ondersteuning uitstaat trapt altijd zwaarder dan een gewone fiets wanneer je de motor uitschakelt of wanneer je accu leeg is, aangezien je het gewicht van het elektrische systeem (ongeveer 5 kilo) nog steeds meeneemt.

De modellen met Bafang systeem zijn echter uitgerust met vrijloop, waardoor je moeiteloos kunt fietsen wanneer de motor uit(geschakeld) is.

Daarnaast zijn onze elektrische fietsen voorzien van versnellingen, waardoor je een passende lichte versnelling kan kiezen.

Wat is de draagkracht van mijn fiets en achterdrager (bagagedrager)

Gazelle-fietsen zijn als veilig getest tot 130 kg. De achterdrager kan tot 25 kg dragen.

Framenummer

Waar kan ik het framenummer van mijn fiets vinden?

Heb je een Gazelle-fiets die gebouwd is in 1996 of later, dan vind je het framenummer bij de trapas van je Gazelle-fiets, op de witte sticker met streepjescode. Vanaf 2019 is deze sticker ook te vinden op de onderbuis van je fietsBij oudere modellen is het framenummer in het frame geslagen. Je vindt het nummer boven het slot, bij de trapas of op de buis onder het zadel (zadellug of zadelbuis). 

Fietsen gebouwd vanaf 2005/2006 kunnen door onze medewerkers op basis van het framenummer gedateerd worden. Wil je weten hoe oud je fiets is? Bel of mail ons en wij zoeken het voor je op!

Heb je een fiets die tussen 1996 en 2006 is gebouwd? Onze medewerkers kunnen je helpen de fiets (ongeveer) te dateren, op basis van het model van de fiets. We raden je in dit geval aan een mail te sturen met een foto van je Gazelle-fiets als bijlage. 

Oudere modellen

Tot 1996 was aan de opbouw van het framenummer te herkennen hoe oud de fiets was. In 1996 is dit gewijzigd. Heb je een fiets die (vermoedelijk) voor 1996 is gefabriceerd? Via dit overzicht kun je op basis van het framenummer en de plek van het framenummer achterhalen hoe oud je fiets ongeveer is.

Wil je dit weten van de Champion Mondial?

De framenummers van de Gazelle Champion Mondial modellen hebben een andere opbouw dan die van de reguliere fietsen. Benieuwd hoe oud jouw Champion Mondial is? Kijk dan hier. Je vindt het framenummer van de Champion Mondial onder de trapas.

Is je fiets ouder dan 1996? Download dit overzicht

Op zoek naar een framenummer van fietsen gemaakt voor 1996? Via dit overzicht kun je het framenummer en de plek van het framenummer achterhalen. 

Tot 1996 was aan de opbouw van het framenummer te herkennen hoe oud de fiets was. In 1996 is dit gewijzigd. 

Gazelle fietsen

Wat is het voordeel van een aluminium frame?

Aluminium is een hoogwaardig materiaal dat een laag gewicht combineert met een hoge duurzaamheid. Wanneer je op zoek bent naar een wat lichtere fiets (tot ongeveer 1 kilo lichter dan een vergelijkbaar stalen frame) dan is aluminium een uitstekende keuze. Door de bijzondere eigenschappen van dit metaal treedt er ook geen roest op wanneer de lak onverhoopt beschadigd raakt. Daarnaast biedt aluminium de mogelijkheid om bijzondere framevormen te gebruiken.

Wat is het voordeel van een carbon frame of onderdelen?

Carbon is een ultralicht kunstvezel dat net zo stevig is als staal. Fietsen met onderdelen of zelfs een framedeel van carbon (zie bijvoorbeeld het Ultimate assortiment) zijn niet alleen licht van gewicht (zo'n 25% lichter dan gewone fietsen), maar rijden ook vederlicht. Zo haal je meer snelheid uit dezelfde krachtsinspanning.

Kan ik een fietsstoeltje monteren op mijn Gazelle fiets?

Natuurlijk kan dat! Op de meeste Gazelle fietsen kun je zowel voor- als achterop een fietszitje monteren. We leggen je hieronder uit hoe je dat doet. 

Fietszitje voorop monteren
Een fietszitje maak je voorop altijd vast met een adapter. Controleer eerst of er bij de stuurpen voldoende ruimte is om de adapter te monteren. Als dit niet het geval is, plaats je het stuur wat omhoog. Vervolgens bevestig je de adapter aan de stuurpen en kun je het fietszitje plaatsen. 

Heb je een fiets met een spacer? Dan demonteer je eerst de spacer en plaats je vervolgens op dezelfde manier het fietszitje. De spacer plaats je hierna niet meer terug.

Let op: Gazelle Chamonix HMS en Easyflow HMS fietsen hebben een unieke stuurpen. Hierdoor kun je op deze fietsen geen kinderzitje voorop monteren. 

Fietszitje achterop monteren
Veel Gazelle fietsen hebben een achterdrager met een MIK-HD interface. Deze is speciaal ontwikkeld om kinderzitjes met een MIK-HD aansluiting eenvoudig te monteren. Met één klik bevestig je het zitje op de achterdrager. 

Heeft jouw fiets geen achterdrager met een MIK-HD aansluiting, lees dan altijd eerst de meegeleverde specificaties van het zitje. Vaak kun je het zitje direct op de achterdrager plaatsen, maar soms moet er eerst een adapter geplaatst worden. Vervolgens draai je het zitje aan in lockpositie en maak je de veiligheidsgordel vast aan de zadelbuis. Ook kun je ervoor kiezen om het fietszitje direct aan de zadelbuis te monteren met een losse zadel adapter. Net wat jij fijn vindt. 

Kom je er toch niet uit of wil je het liever laten doen? Dan kun je natuurlijk altijd terecht bij een Gazelle fietsenwinkel